Тайланд

Очарованието на тази далечна за европейците страна може да бъде усетено в много направления. В днешния брой ще Ви представим любопитни тънкости за тайландската кухня, които може да решите да изпробвате вкъщи.

Тайланд

Балансът

Тайландската кухня спада към азиатската такава и основата и е върху 5 балансирани вкуса, които непрекъснато се преплитат. Това са лютивия, киселия, сладкия, горчивия и соления вкусове. Тайландската кухня съчетава няколко други азиатски кухни и ще видите, че в действителност и в нея се употребява кокосовото мляко, както и сокът от лайм. Рибният сос, както и широка гама интересни екзотични подправки също се прибавят към цялата феерия от вкусове. Листата на лимона кафир и кърито се употребяват предимно в супите. Специфичен почерк на кухнята е и пастетът от скариди ка-пее. Кърито може да се яде и самостоятелно, като се подправя с чесън, джинджифил, лимонена трева и понякога нещо люто сред подправките.

В българските магазини

Може да Ви учуди, но в българските магазини отдавна има почти всичко необходимо, за да си сготвите сами една великолепна тайландска гозба. Галангал, пресен кориандър, рибен сос и много други ще намерите съвсем лесно.

Ако все пак предпочитате да опитате кухнята в роден Тайланд

Разбира се това е нашата идея, но не всеки има възможността да си позволи да лети често до Тайланд, затова може да се поглези периодично и в домашни условия. Иначе екскурзиите до тази страна са повече от интересни и обогатяващи. Все пак Ви препоръчваме да опитате с някоя комбинирана екскурзия, която да закупите от своя туристически агент или любима агенция и да спестите за нея. Това, което я оскъпява, са главно полетите. Затова се ориентирайте и закупете по-рано от времето, в което ще летите, за да ползвате отстъпки, освен тези, че сте в група, ако предпочитате така. Двойно по-евтина бихте могли да прекарате и сами в Тайланд но се налага да дебнете за няколко прекачвания билети и то през различни страни. Изберете сами.

Традиционно поднесени плодове

В Тайланд е традиция дълбаенето на плодовете. Навярно има нещо общо с красивото изкуство в Япония по дълбаене Мукимоно. В Тайланд плодовете, които съвместяват други плодове са дините и пъпешите. В техните блюда може да попълните буквално с всичко, което Ви хрумне. От моркови, репички, скариди и риба, оформени като розички и украсени с подправки, до пържен ориз, поднесен с къри. Навярно вече придобихте някаква представа за чудесната екзотика, която Ви очаква, ако си приготвите нещо тайландско. Добър апетит!

Comments are closed.