Нови недоволства срещу пътническата авиационна такса на Острова

World Travel and Tourism CouncilПоследното увеличение на пътническата авиационна такса във Великобритания вече е факт. Публичното недоволство на Острова вече започва да излиза и извън неговата територия. На конференция на World Travel and Tourism Council президентът на организацията посъветва официалните британски власти да помислят по-задълбочено върху негативните аспекти на данъка. Изчислено е, че неговото съществуване спира вливането на 4.2 милиарда £ инвестиции. Те се изразяват в незакупени самолетни билети и неизвършени хотелски резервации и нощувки.

Счита се, че премахването на данъка ще доведе до условия за създаване на над 91 000 нови работни места във Великобритания. Колкото повече чужденци посетят държавата, толкова по-големи инвестиции ще има. Това ще позволи създаването на нови превозвачи, развиване на хотелиерството и създаването на по-добър имидж на страната пред света.

Освен че пътническата такса не стимулира външния туризъм на островинтяни, той пречи и на всички потенциални посетители от чужбина, тъй като се изчислява на база пропътувани км от Лондон до столицата на съответната държава. Така колкото по-надалеч се пътува, толкова по-скъпа става сумата върху самолетния билет.

Карибите, които винаги са се радвали на интерес от страна на британските туристи, отчитат спад в техния брой от 2007 г. насам. Според местната туристическа организация, това се дължи главно на постоянното увеличение на пътническия данък от тогава. Това показва как таксата влияе зле и на чуждите икономики. И ако преди 5г. тя не е била непосилна за джоба на 4-членно семейство, то към днешна дата и в условия на криза, не всеки може да си позволи да я поеме.

Над 30 авиокомпании по света са се обединили около каузата за премахването на данъка. Те са изложили идеите на организацията си A Fair Tax On Flying в сайт, където всеки, който желае, може да се подпише в подписката и да изкаже мнение във форума. Тяхната цел е да съберат поне 100 000 души от Острова и петицияа да бъде внесена в британския парламент. Към момента над 2 000 британци вече са сложили подписа си.

Comments are closed.