До Загреб и обратно

ЗагребАко сте закупили вече своите самолетни билети last minute и сте се насочили към една по-различна екскурзия, то сте попаднали на правилното място. Като почти всеки друг град в Европа, Загреб и територията на Хърватска са били някога част от Римската империя. Това лесно може да бъде установено след кратка разходка из забележителностите на града. И тук има някои останки от някогашното величие на западната империя. До града има евтини полети на редица от компаниите, както и чести намаления, които бихте могли да ползвате.

Топ забележителностите на града

Сред най-посещаваните обекти са двете църкви на Загреб- църквата “Свети Марк” и “Света Богородица”. Катедралата побира 5 000 човека и е най-високата сграда в града. Двете й кули са високи над 100м., а архитектурата й е типичен готик. Докато “Свети Марк” е римокатолически храм паметник, датиращ от ранния 13в.

Музеят Мимара

Той е обществено значима сграда, която съдържа над 3500 експоната от различни културни периоди на страната. Част от предметите са много стари. Идват от Далечна и древна Месопотамия и Египет, Персия, Рим и Гърция. Повечето от експонатите са дарени от частен колекционер. Сред древните стъклени и други предмети ще забележите и истински пана на Рембранд, Гоя, Веласкес, Караваджо и много други светли имена. Муеят “Мимара” се намира в стара сграда на ренесансово училище. Сградата е прекрасна и голяма с красива входна арка и надпис над нея, който личи отдалече. Достъпът до музея е безплатен, като работи и в неделя.

Музеят по съвременни изкуства

В него има изложби както на старото и модерно изкуство, така и фотографии от 19 и 20в. Колекции от филми за изкуство се прожектират често, както и пътуващи изложби, за които може да следите на сайта на музея в интернет. Има дори холограмни изложби, пресъздаващи по уникален съвременен начин исторически събития, състояли се преди векове.

Археологичният музей на Загреб

Той е огромно здание, в което се помещават над 400 000 различни експоната от всяка историческа епоха. Сред редките експонати са известната загребска мумия на жена от Египетския град Теба. При откриването на експоната, мумията е била увита в дълго ленено платно и свитък, който към наши дни все още е неразчетен от древният етруски език. Римските експонати са също водещи и сред интересните тук. Различни каменни съоръжения и монументи, дори от неолита. Има и музеен магазин, от който може да закупите красиви скъпоценни камъни.

Comments are closed.